غروب روزشنبه 16 آذر از ساعت 19 به وقت اروپای مرکزی در شهر گوتنبرگ سوئد مراسمی در گرامیداشت مبارزات آزادیخواهانه دانشجویان توسط تشکیلات شهری حزب حکمتیست برگزار شد. متن زیر بر اساس سخنرانی رحمان حسین زاده در این مراسم تنظیم شده است.
درود بر دانشجویان آزادیخواه و برابری طلب (داب)
(سخنرانی رحمان حسین زاده به مناسبت 16 آذر)
امروز شنبه 16 آذر 1387 سالگرد روز اعترض دانشجویی ایران است. ما هم به این مناسبت در این تجمع گردهم آمده ایم. ما با تجمع خود مبارزات و اعتراضات آزادیخواهانه و حق طلبانه در تاریخ مبارزات 16 آذر را گرامی میداریم.
قصد من پرداختن به کل تاریخ 16 آذر نیست. میخواهم از جای دیگری شروع کنم. میخواهم از جایی شروع کنم که این لحظه یکسال و 3 روز از آن گذشته است. از 13 آذر سرخ سال گذشته (1386) شروع کنم. از جایی شروع کنم که به نظر من فصل جدیدی را در جنبش اعتراض سیاسی جامعه ایران گشود. 13 آذر سال گذشته نقطه عطف مهمی بود. نقطه عطفی که بدون پیشینه نبود. جنبش نوینی که چند سال بود، پروسه تعیین مسیر سیاسی خود با پرچم و پلاتفرم سیاسی آزادی و برابری و به میدان آمدن رهبران و چهره های جوان و کمونیست خودرا شروع کرده بود. دو سال قبل جمهوری اسلامی، رهبران و فعالین این جنبش را با "ستاره دار" کردن از دانشگاه و تحصیل محروم میکرد. غافل از اینکه با اینکار آنان را به عنوان "ستارگان" مبارزات آزادیخواهانه و برابری طلبانه به جامعه معرفی کرد.
سیزدهم آذر سال گذشته صرفا آکسیونی در یک روز نبود. بلکه سرآغاز علنی جنگ سیاسی بود که در طول یکسال گذشته و تا به امروز ادامه دارد. بیایید با هم تاثیرات این روز و این جنبش را در چند سطح بررسی کنیم.
ابتدا تاثیرات این جنبش را در عکس العمل جمهوری اسلامی ببینیم. همین امروز قرار است خامنه ای نفر اول سردستگان اسلامی را برای اولین بار به دانشگاه ببرند*. سالهای گذشته اینکاررا نکردند، امسال چرا؟ غیر از اینست میخواهند با اعتراضات آزادیخواهانه و برابری طلبانه موجود در دانشگاه مقابله کنند. غیر از اینست میخواهند اثرات عمیق 13 آذر سال گذشته را خنثی کنند. غیر ازاینست میخواهند نشان دهند، هستند و قلدری میکنند. فشار جنبش آزادیخواهی و برابری طلبی خامنه ای را به دانشگاه میبرد! خامنه ای رابرای مقابله با فشار وقدرت جنبش آزادی و برابری به دانشگاه میبرند و نه هیچ چیز دیگر. میخواهند اعلام کنند، دانشگاه پادگان است. کور خوانده اند!
از دهم آذر مانورهای نظامی را تشدید کردند، وزیر علومشان اعلام کرده که با "ضد انقلاب ها" در دانشگاه مقابله میکنند. همزمان ورسما به تحکیم وحدت اجازه برگزاری مراسم میدهند. آیا ابهامی وجود دارد که هر دوی اینکار دو روی یک سکه و دو تاکتیک مکمل هم برای مقابله با اعتراض آزادیخواهانه و برابری طلبانه و دانشجویان آزادیخواه وبرابری طلب است. چرا پارسال با دست ودل بازی از تحکیم وحدت دعوت نکردند که مراسم برگزار کند. چرا سال گذشته اجازه برگزاری مراسم را به آنها نمیدادند؟ قاعدتا سران تحکیم وحدت در خلوت خود میدانند زیر فشار جنبش آزادیخواهان و برابری طلبان دانشگاه، آنها هم امتیاز گرفته اند. اجازه برگزاری مراسم را مدیون دانشجویان آزادیخواه وبرابری طلب هستند!
سال گذشته قبل از 13 آذر جمهوری اسلامی جنگ را تحمیل کرد. دستگیری رهبران و فعالین اصلی دانشجویان آزادیخواه و برابری طلب را چند روز قبلتر از 13 آذر شروع کردند. فکر میکردند مانع برگزاری مراسمهای سرخ 13 آذر میشوند. اشتباه کردند ومتوجه نبودند که صف دیگر و نسل دیگری از رهبران وفعالین آزادیخواه و برابری طلب یورش رژیم را خنثی کردند و عزم و اراده بر افراشتن پرچم آزادی و برابری را در روز 13 آذر به نمایش گذاشتند. این جنگ بعد از 13 آذر با دستگیریهای بیشتر، با اعمال شکنجه و اذیت در زندان و با حمایت و همبستگی در داخل و خارج کشور ادامه پیدا کرد. این جنگ سیاسی در ابعادی گسترده و در پهنه بین المللی ادامه پیدا کرد. بعد دیگر این جنگ بستن وثیقه های سنگین به دستگیر شدگان 13 آذر بود. جمهوری اسلامی از این جنبش گروگان گرفته بود.جنبش آزادیخواهی و برابری طلبی با ابتکار و همت خود گروگانهایش را آزادکرد. جنگ روانی وزارت اطلاعات و وبلاگهای وابسته اش بعد دیگری از ادامه این جنگ است با شگردهای پاخورده . اینها ابعادی از تاثیرات این جنبش است که در عکس العمل دشمن به داب (دانشجویان آزادیخواه وبرابری طلب) خود را نشان داده است.
از جنبه دیگری تاثیرات عمیق این جنبش را ببینیم. 13 آذر سال گذشته جنبشی از اعماق جامعه را رو آورد. مطالبات و آرزوهای برحق کارگر، زن و انسان تحت استثمار جامعه را از عمق به سطح آورد. پرچم جنبش نوین و متفاوتی را حتی نسبت به سابقه خود 16 آذر علم کرد.بگذارید توضیح دهم. اگر بپرسند 16 آذراز کجا شروع شد و اعتراض به چی بود؟ ناظر آگاه برای شما توضیح میدهد که 55 سال قبل به هنگام سفر نیکسون معاون ریاست جمهوری وقت آمریکا به ایران، "در اعتراض به کودتای سال 1332 و در اعتراض به رژیم سلطنت و وابستگی آن به آمریکا و برای استقلال ملی" اعتراض دانشجویی در دانشگاه تهران اتفاق افتاد.از آن زمان روز 16 آذر به عنوان روز اعتراض دانشجو ثبت شد. اما اگر بپرسند 13 آذر 1386 چگونه اتفاق افتاد و برای چی بود؟گفته میشود. پلاتفرم آزادی و برابری مطرح بود. علیه جنگ و سرکوبگری و دانشگاه پادگان نیست مطرح بود. اتحاد با جنبش کارگری و جنبش زنان مطرح بود. میگویند مارکسیستها و کمونیستها به میدان آمدند. دستگیری و زندانی دادند و صدای جدیدی را مطرح کردند. میگویند یک جنبش جدید با کاراکتر جدید و با رهبران جوان و کمونیست عرض اندام کرد. تا همین جا یک جنبش نوین و یک روز مهم دیگر در تاریخ سیاسی ایران ثبت شد. سالها بود غیاب پرچم چپ و کمونیستی را حس میکردیم.در 18 تیر 1378 افسوس غیاب چنین پرچمی را میخوردیم. 13 آذر سال گذشته به این خلاء جواب داد. اکنون آزادی و برابری میتواند پرچم هر حرکت اعتراضی رادیکال در جنبش کارگری، جنبش زنان و هر جنبش اجتماعی خواهان تغییر در جامعه باشد. این تغییر مهمی در فضای سیاست ایران است. نئوتوده ایستها و بعضی جریانات سکتاریست و حسود و اپورتونیست، خام اندیشانه میگویند که دانشجویان آزادیخواه و برای طلب تناسب قوا را رعایت نکردند! اینها نمی فهمند داب با تشخیص انقلابی و با عمل انقلابی اتفاقا تناسب قوا را تغییر داد. از جمله در شرایطی که جنبش همگانی وعمومی سرنگونی از تب وتاب افتاد، جنبش آزادیخواهی و برابری طلبی قد علم کرد و امیدرا به جامعه تاباند. اگر جمهوری اسلامی با همه توان هم بخواهد این جنبش را سرکوب کند، نمیتواند جامعه و آزادیخواهان را از دستاورد بزرگی که بدست آورده اند، به عقب براند.تا همین جا هر دانشجوی آزادیخواه وبرابری طلب، رهبران و فعالین آن حتی اگر امسال و امروز به مناسبت 16 آذر یک آکسیون هم برگزار نکنند، میتوانند با افتخار و سربلندی اعلام کنند که جنبش آزادیخواهی و برابری طلبی را احیا کرده و به جلو راندند. که با اینکار خود مسیر روشن تحولات آینده جامعه را ترسیم کردند و فراخوان دهند که بیایید با هم این جنبش را گسترش داده و تقویت و تحکیم کنیم.
ما تجمع کنندگان این مراسم با درود به دانشجویان آزادیخواه و برابری طلب این جنبش را تقویت میکنیم.
***
بعد از تحریر
* در این سخنرانی به احتمال حضور خامنه ای در دانشگاه علم وصنعت اشاره رفته است. تا روز شنبه 16 آذر قرار بود چنین برنامه ای اجراء شود. اما در فرصت محدودی قبل از مناسبتهای این روز اعلام میشود، حضور خامنه ای در دانشگاه لغو شده است. جمهوری اسلامی هر توجیهی برای لغو سفر خامنه ای به دانشگاه داشته باشد، نهایتا این نکته حائز اهمیت است، که علیرغم تدابیر و کنترلهای شدید امنیتی خامنه ا ی نتوانست و جسارت نکرد به میان دانشجویان برود ، این عقب نشینی و رفع این مزاحمت پیش پای دانشجویان در روز 16 آذر یک موفقیت مهم و یک خبر خوب روز 16 آذر امسال بود.