افزایش تحریم ها علیه ایران و نتایج آن
متن تلخیص شده مصاحبه تلویزیون پرتو با خالد حاج محمدی
پرتو: تحریمها علیه ایران و لیستی از شرکتها دامنه بیشتری گرفته است. دولتهای غربی و مشخصا آمریکا در صدد است فراتر از سازمان ملل و حتی کشورهای ١+ ٥ بازهم تحریمهای بیشتری علیه ایران اعمال کند. تحریم علیه ایران جدید نیست ولی به این شدت نبود. آیا سیاست جدیدی دارد مطرح می شود یا اتفاق مهمی افتاده و کلا این اوضاع را شما چگونه می بینید ؟
خالد حاج محمدی: فاکتورهای جدیدی عمل می کنند ولی تحریمها ادامه سیاستهای قبلی است که دول غربی داشته اند. پشت کشمکش با جمهوری اسلامی و ماجرای هسته ای، و کل کشمکش ها و جدالهای قدرتهای امپریالیستی منافع زمینی و واقعی خودشان و اختلافات شان بر سر تقسیم مجدد جهان خوابیده است. دنیای یک قطبی تمام شد، چین یک قدرت جدی است، روسیه به همین صورت، آمریکا موقعیت گذشته اش خیلی وقت است نمانده است و جدال برای سهم بری بیشتر هر روز در گوشه ای خود را نشان میدهد. کشمکش و جدال بر سر مسئله هسته ای ایران و تحریمها و اختلافات میان دولتهای امپریالیستی تنها یک پوشش بر سر اختلافات بنیادی تر است که با هم دارند. مسئله تحریم علیه ایران جدید نیست اما یک فاکتور در اینجا می تواند جدید باشد و آن هم مسئله گرجستان است. جنگ روسیه با گرجستان، تعرض روسیه به منطقه نفوذ امریکا، قدرت نمائی نظامی روسیه و تلاشهای آمریکا در دفاع از دولت پرو امریکائی گرجستان، یک فاکتور جدید است که میتواند بر دامنه تحریمها علیه ایران و تشدید بحران هسته ای تاثیر جدی داشته باشد. دامنه تحریمها اساسا از جانب دول غربی و مشخصا دولت آمریکا شدت پیدا کرده است، اینها تلاش دارند، علاوه بر حل موازنه بین المللی با روسیه، جمهوری اسلامی را پای شرایطی بیاورند که خودشان تعیین کرده اند و به نفع آنها است. جمهوری اسلامی اوضاع را و اختلافات اینها را می فهمد ؛ نقطه ضعف دولت بوش و نقطه قوت های خودش را می شناسد. جمهوری اسلامی هم منافع زمینی خودش را در منطقه دنبال می کند و راحت پای شرایطی که دول غربی برای او می گذارند نمی رود.
پرتو: در مورد تحریم علیه ایران بعضی ها می گویند که این تحریم ها قرار است فشار بر جمهوری اسلامی بیاورد و به همین خاطر افزایش دامنه آن فشار بیشتر به رژیم ایران است. کلا شما با این تصویر موافق هستید ؟ فکر می کنید این تحریم ها هدفشان فشار بر جمهوری اسلامی است و به این اعتبار می توانند مثبت باشند؟
خالد حاج محمدی: گفتم این کشمکش به هرحال برسر منافع دراز مدت تر در کل منطقه خاورمیانه و تقسیم دوباره جهان میان قدرت های امپریالیستی است ولی یک طرف قضیه هم خود جمهوری اسلامی است. جمهوری اسلامی هم به عنوان یک کشور و یک قدرت در منطقه راحت تن به شرایطی که دول غربی می خواهند به او تحمیل کنند نمی دهد و این هم یک فاکتور است. تحریم ها به طور واقعی فشار است بر جمهوری اسلامی، شرایط را برای سرمایه و صاحبان آن در ایران و شرایط سود دهی آن ایجاد میکنند که صاحبان سرمایه ایران را برای سرمایه گذاری خود امن ندانند. کل این فشارها قرار است کمک کند که جمهوری اسلامی را پای توافقاتی بیاورند که بیشترین منفعت را برای دول غربی تامین کند. اما مثبت و منفی بودن این اتفاق بستگی به این دارد از چشم کی و چگونه به تحریم نگاه میکنیم. مسئله این است بحرانی که تحت تاثیر این تحریمها به دولت ایران می آید بر سر مردم سرشکن میکنند و فشار آن مستقیم روی دوش مردم گذاشته میشود. این نوع فشار به جمهوری اسلامی مشکلی از مردم را حل نمی کند و کاملا یک جنگ تمام عیار علیه مردم و تحریم یک ابزار کشتار مردم است.
پرتو: نتیجه خود تحریم ها را چگونه می بینید و تاثیرات آن چه است؟
خالد حاج محمدی: نتیجه عملی تحریمها حتی در سطح محدود آن تا هم اکنون اثرات مخرب مستقیم آن روی زندگی مردم ایران کاملا عیان است. قیمت اجناس و مایحتاج اولیه از نان تا مواد سوختی و دارو و... چندین برابر شده است . قیمت بعضی از اجناس مورد احتیاج مردم تا صد درصد افزایش یافته است. بعضی از مواد مورد احتیاج و پایه ای از لیست خرید اقشار محروم جامعه کاملا حذف شده است. مشکل کمبود مواد مورد احتیاج مردم نیست، مشکل بالا بودن سرسام آور قیمتها و عدم توان خرید مردم است. در این میان دولت و صاحبان سرمایه با علم به این اوضاع مواد مورد نیاز مردم را گویا با قطره چکان به مردم میدهند و احتکار میکنند تا به چند ده برابر قیمت به مردم بفروشند و سود کلا به جیب بزنند. گوشت و سوخت و دارو به وفور در بازار است ولی با قیمت چند ین برابر. در این میدان همراه با فقر و محرومیت مردم و افزایش بی سابقه آن عده ای دهها برابر گذشته ثروت اندوخته اند. فقر و ثروت هر دو به میزان بی سابقه افزایش یافته است. از این زاویه وقتی نگاه می کنید، معلوم است نتیجه مستقیم این تحریم ها قبل از هر کس به فلاکت کشاندن مردم محروم و طبقه کارگر است. از جانب دیگر وجود تحریمها ابزاری دست جمهوری اسلامی داده است برای توجیه محرومیت، بیکاری و فقر مردم و بی مسئولیتی خود در قبال آن. علیرغم اینکه سران جمهوری اسلامی شخصا صاحبان سرمایه در این مملکت هستند و سر کیسه پول و درآمد دستشان است و به این اعتبار خواهان تحریم نیستند، ولی تحریم ابزاری است دست آن برای تحمیل عقب راندن جامعه و جواب به اعتراض و مبارزه بر حق مردم. از طرف دیگر کل این کشمکش و از جمله تحریم ایران در شرایط وجود تنفر به حق مردم از سیاست ارتجاعی آمریکا و قلدری و یکه تازی آن ، نوعی مشروعیت هم برای جمهوری اسلامی به عنوان دولتی که با آمریکا مقابله میکند ایجاد کرده است. ما نتیجه تحریم علیه دولت عراق را و نتیجه نسل کشی از مردم و کودکان در عراق را دیدیم، قربانیان تحریم مردم هستند و دود آن چشم مردم خواهد رفت.
پرتو: بعضی میگویند فشار بیشتر به مردم باعث میشود مردم بگویند جمهوری اسلامی باید بیفتد، نظر شما چيست ؟
خالد حاج محمدی:
این توجیه بسیار کثیف و ضد مردمی است که در رابطه با تحریم ها گفته می شود. مردمی
که در نتیجه اعمال تحریم ها باید شبانه روز فکر سیر کردن شکم خود باشند وقت نخواهند
داشت حتی به رفتن رژیم فکر کنند. نه تنها این حقیقت نیست، بلکه کاملا برعکس، تحریم
و نتایج آن باعث نابودی اعتماد و اتحاد و امید مردم به زندگی بهتر و توان خود برای
ایجاد آن خواهد بود. مگر مردم عراق در نتیجه آن همه فشار جز نابودی روحی و فیزیکی و
هر نوع تمدنی چیزی نصیب شان شد؟ فقر و محرومیت و گرسنگی مردم را مستأصل میکند. از
مردم مستأصل، از مردمی که نان شب ندارند بخورند نمی شود توقع اتحاد و انتظار مبارزه
جدی را داشت. این نوع بررسی ها واقعیت ندارند و کاملا ماجرا برعکس است هیچ مردم
گرسنه و مستاصلی در دنیا منشاء تغییری جدی و انقلابی نبوده اند.