مصاحبه با اسد گلچيني
پرتو: دستگاه قضايي جمهوري اسلامي فرزاد كمانگر معلم و از فعالين حقوق مدني و اجتماعي در كردستان را به اعدام محكوم كرده است. اعتراضات وسيعي در ايران و خارج كشور عليه اين حكم به عمل آمده است. موثرترين اشكال و شيوه اين مخالفت و اعتراضات بخصوص در شهرهاي كردستان تا كنون چگونه بوده است.
اسد گلچيني: برای اولین بار است که مردم مستقیما و در خیابانها برای لغو حکم اعدام دارند اعتراض میکنند. این زمانی شروع شد که دو هفته قبل شورای عالی قضایی حکم اعدام فرزاد کمانگر را تائید کرد. پرونده ای که برایش درست کرده اند و او را به اعدام محکوم کرده اند مانند دیگر پرونده های زندانیان سیاسی پاپوشی برای سرکوب و خفقان است. رژیم برای یک آدم حق طلب و مبارز و یک انسان زحمتکش، یک معلم دوست داشتنی برای همکاران، شاگردان و مردم زیادی که او را میشناسند، حکم اعدام صادر کرد و آنرا میخواست به مرحله اجرا بگذارد. مردم ساکت ننشستند وتا هم اکنون بسیاری مردم در مخالفت با آن به حرکت در آمدند.
مردم کردستان ٣٠ سال است این رژیم و همه جنایت و کشتار و همه محرومیتی که بر مردم ایران و این منطقه آورده است را میشناسند. بزرگ و کوچک، زن و مرد و همه با این رژیم وحشی آشنا هستند و سینه به سینه نقل شده است و بسیاری مستقیما تمام جنگ ها، اعدام ها، محرومیتهای بیشمار بر همه اقشار و بر همه زنان و مردان این جامعه را نمیتوانند فراموش کنند. به همین دلیل است که این چنین حکمی و فراخوان مادری که میرود فرزندش را به جوخه دار بسپارند و همه آزادیخواهان که میدانند که این سرآغاز یک سرکوب عریان تر است، این چنین جواب میگیرد. فعالیت بسیاری از مبارزان و مخالفان اعدام و زندان برای سیاسیون بلافاصله آنچنان گسترده شد که همه شهرها و روستا های کردستان را در مقابل این وضعیت قرار داد که باید کاری کنند و ما شاهد تجمع بزرگ ٢٩ تیر در سنندج در مقابل دادگستری این شهر بودیم، در مریوان و مهاباد در ٥ مرداد مردم مبارز در این شهرها تجمع کردند و در ١١ مرداد مادر فرزاد کمانگر همراه با تعدادى از یارانش به راهیمایی بزرگی دست زدند و نشان دادند که ساکت نخواهند شد و مبارزه آنها در شکلهای مختلفی ادامه دارد. در همه این حرکت ها بروشنی و با عکس و پلاکارد خواستار آزادی فرزاد کمانگر و همه زندانیان سیاسی و اعدامی شده اند. به این وسیله پیام بسیار روشنی به رژیم و مقامات قضایی دادند که، حکم اعدام فرزاد باید لغو شود. این خواست مردم است. با راه پیمایی سلطنه رضایی و مردم در کامیاران به طرف روستایی که فرزاد کمانگر آخرین بار در آنجا معلم بود این مبارزات به سطح دیگری رسید و این بدون تردید ادامه خواهد داشت.
پرتو: به دليل اعتراضات داخلي و بين المللي ، اجراي حكم اعدام فرزاد كمانگر معلق نگه داشته شده است. آيا اين به معناي لغو اين حكم در عمل است يا نه، رژيم به دنبال فرصتي است تا در صورت ساكت شدن صداي اعتراض، اين حكم را اجرا كند؟
اسد گلچيني: بدون تردید رژیم در پی اعدام فرزاد و دیگر پرونده های مشابه بویژه در شهرهای کردستان هست. اما بدلیل اعتراضات مردم در شهرهای مختلف کردستان و ابراز این اعتراض در خیابانها و همچنین اعتراضات گسترده بین المللی این حکم متوقف شده است. اینکه آیا این حکم عملا لغو شده باشد، نه. و این به ادامه مبارزه مردم بستگي دارد. خواست مردم توقف و اعلام لغو این حکم است و برای این مبارزه را شروع کردند. رژیم هم باید این را اعلام کند. رژیم در پی این بود که فرزاد به طرق غیر مستقیم جرمش را بپذیرد، یعنی درخواست عفو و بخشش کند و جرمی که به او نسبت داده اند را بپذیرد که فرزاد کمانگر پاسخ این مساله را خودش قبلا از زندان داده بود و درخواست را رد کرده بود. مردم هم همانطور که اشاره شد با حضور در خیابانها و در بیانیه هایشان خواستار آزادی وی و همه زندانیان سیاسی شدند. تا هم اکنون این رژیم است که در برابر این مبارزه برحق عقب نشسته است وادامه مبارزه مردم میتواند رژیم را وادار به اعلام لغو این حکم کند و این هدفی است که باید برای آن تلاش کرد.
پرتو: تعقيب، دستگيري ها و احكام اعدام اساسا به خاطر مرعوب كردن جامعه و ساكت كردن مردم در قبال تورم، گراني، گرسنگي، اختناق و بي حقوقي سياسي است. فكر ميكنيد اين سياست تا چه حد براي جمهوري اسلامي مفيد واقع شده و آيا توانسته يا ميتواند مبارزات مردم را به عقب بنشاند؟
اسد گلچيني: سیاست سرکوب و خفقان برای رژیم و ماندگار کردنش بسیار مفید بوده است. اینها حکومت و نظم سرمایه دارانه شان را به این ترتیب نگاه داشته اند. بردگی را بر طبقه کارگر تحمیل کرده اند، هیچ گونه آزادی برای کارگران، دانشجویان و جوانان وجود ندارد و هر خواست و مطالبات آنها را با زندان، شکنجه و اعدام تحت عناوین مختلفی که برای همه نخ نماست پاسخ داده است و از این لحاظ برای حفظ این رژیم بسیار مفید بوده است. رژیم اسلامی بدون این واقعا یک روز هم دوام نخواهد آورد. باید بر این ماشین سرکوب و کشتار، بویژه در شرایط کنونی که مردم محروم تحت فشار بسیار بیشتری قرار دارند، افسار زد و تلاش کنیم متوقف شود. تجربه همین دو هفته گذشته اعتراض شهرهای کردستان به حکم اعدام فرزاد کمانگر نمونه بسیار خوبی است که باید به سرانجام برسد، مورد حمایت وسیع قرار بگیرد و همه جا تکثیر شود.
پرتو: بطور كلي خواست ممنوعيت مجازات اعدام در ايران چقدر خواستي وسيع و توده ای است؟
اسد گلچيني: به نظرم هنوز وسیع نیست. مثالهایی شاید این را بتواند توضیح بدهد. مثلا تا هم اکنون هم کسانی که رژیم آنها را تحت نام" ارازل و اوباش" اعدام میکند توانسته است بخشی از مردم و حتی بخشهایی از اپوزیسیون را هم خنثی کند. بخشی از اپوزیسیون اساسا موافق اعدام است. چرا كه اگر خودشان به قدرت برسند مخالفينشان را اعدام ميكنند. اینکه حاکمان جنايتكار و حافظ سرمایه و سود، میتوانند با تکیه بر دم و دستگاه تبلیغاتی در بوق و کرنا بدمند و تعدادی انسان قربانی شرايط غيرانساني كه خود بوجود آورده اند را مسبب جرم و جنايت و اعتياد و فساد قلمداد كنند ، به این معنی است که مبارزه برای لغو حکم اعدام و تقبیح این عمل شنیع هنوز گریبان رژیم را نگرفته است. به همین دلیل است که هر گاه رژیم با تنگناهای کوچک و بزرگ روبرو میشود تعدادی را برای ترساندن مردم از دست زدن به هر نوع اعتراضی به دار میاویزد و احكام سنگسار و قصاص و غيره صادر ميكند.
جلوگیری از مرگ و اعدام یک انسان صرفنظر از هر جرمي كه مرتكب شده است، باید به فرهنگ جامعه تبدیل شود. هر کس با هر وضعیتی شهروند جامعه است و جامعه در مقابل تامین زندگي و شرايط انساني براي تک تک شان مسئول است. دولت باید نماینده این باشد، دولتهای دیکتاتور به جاي پاسخ گویی به معضلات اجتماعی و اقتصادی شهروندان و تضمين خواستهایشان، و تامين سلامت جامعه، آنها را مجازات میکنند و بعضا اعدام میکنند. جلوگیری از اعدام و سنگسار و غيره و لغو این اعمال بسیار شنیع، کارجنبشهای کارگری و زنان و مبارزات دانشجویی است. كار فعالين و رهبران سوسياليست و راديكال و انساندوست مردم است که مدافع سرسخت این خواست و اشاعه این فرهنگ اند.
آنچه امروز در کردستان اتفاق میفتد
بیشتر از اینکه مربوط به لغو حکم اعدام باشد، جلوگیری از اعدام مبارزین سیاسی و
اجتماعی است و این میتواند قطعا به اشاعه فرهنگ ممنوعیت اعدام کمک کند. هر اعدامی
بهر دلیلی باید متوقف شود و این هدف جنبش و حزب ماست و برای آن مبارزه میکنیم.