مقدمه اديتور

 

در ادامه انتشار منتخب آثار يک جلدي منصور حکمت توسط انتشارات حزب کمونيست کارگري  حکمتيست (ژوئن ٢٠٠٥/ خرداد ١٣٨٤) و ضميمه ١ آن (ژوئن ٢٠٠٦/خرداد ١٣٨٥)که از طرف حزب به ايرج فرزاد سپرده شده بود،    کميته رهبري حزب انتشار مجلد دوم ضميمه منتخب آثار براي "هفته منصور حکمت" امسال را تصويب کرد. کار گردآوري و اديتوري ضميمه ٢ به من سپرده شد.

 

 مهمترين واقعه در ارتباط با اين موضوع اين است که: ظرف يک سال گذشته با تلاش حرفه اي و ارزشمند خسرو داور، خوشبختانه انبوهي از سخنراني ها، صحبت ها و اظهارنظرهاي منصور حکمت به صورت فايل صوتي در سايت آرشيو حکمت گردآوري و قابل دسترس شده است. حجم زماني اين فايلهاي هنوز پياده نشده، که طيف بسيار متنوعي از مسائل و موضوعات را در بر مي گيرد، تا همينجا از مرز صد و سي ساعت گذشته است. همچنين دوستداران منصور حکمت تعدادي از اسناد قبلا منتشر شده را براي انتشار مجدد در اختيار اين سايت گذاشته اند. اخيرا هم در سايت حزب کمونيست ايران اسناد صوتي چندين کنگره حزب کمونيست ايران و کومه له، که منصور حکمت در همه آنها حضور فعال و صاحب اتوريته داشته، انتشار يافته است و از اين کانال هم مجموعه اي از سخنرانيها، صحبت ها و اظهار نظرهاي او بر متن بافت کامل و واقعي شان، براي عموم قابل دسترس شده است. البته هنوز کوهي از اسناد صوتي و مکتوب مربوط به دوره ده ساله فعاليت منصور حکمت در راس حزب کمونيست کارگري در آرشيو آن حزب دور از دسترس مانده است. اميد و انتظار مشتاقان آثار حکمت اينست که اين اسناد هم به همين روال در اسرع زمان ممکن در اختيار همگان قرار گيرد.

 

 اين پيشرفت سريع در دستيابي به آثار منصور حکمت، که به کمک پيشرفت تکنولوژي انفورماتيک و اينترنتي و تلاش ارزنده دست در کاران پرشور آن ممکن شده است، بسيار اميدبخش است. اين دسترسي، امروز، فرصت بيسابقه اي براي رشد فکري و سياسي نسل جوان فعالين کمونيست فراهم کرده است که براي نسلهاي پيشين قابل تصور نبود. انتشار آثار مارکس و انگلس هم در سالهاي اخير سرعت بيشتري گرفته است، با اينحال جلد آخر مجموعه آثار مارکس و انگلس در پايان سال ٢٠٠٤ يعني حدودا صد و بيست سال پس از مرگ مارکس و صد و ده سال پس از مرگ انگلس چاپ و منتشر شده است (مورد لنين به دلائل روشن متفاوت است). در مورد آثار منصور حکمت اين اميدواري و انتظار و توقع برحق و واقع بينانه اي است که تلاش براي انتشارهرچه سريعتر مجموعه آثار او ده چندان شود. واضح است که تلاش حزب حکمتيست در اين عرصه تنها بخشي از تلاش به مراتب وسيعتر فعالان پر اشتياق و انرژي آن جنبشي است که حکمت در تمام دوره فعاليت پربارش در راس آن بوده است. دست همه اين ياران عزيز را ميفشاريم و در کنارشان به سهمگذاري خود در اين کار پرارج ميباليم.  

 

در اينجا به يک حاصل ضمني پيشرفت سال قبل هم بايد اشاره کرد: اين پيشرفتهاي عملي، موثرتر از هر استدلالي اثبات کرد که جنجال واهي بر سر "حق انحصاري" انتشار آثار منصور حکمت، چقدر به دنياي واقعي بيربط بود و بويژه چقدر به عطش و تلاش مشتاقان آثار حکمت بيربط بود. اين پيشرفت عيني، آن جنجال متحجرانه را براي هميشه به خاموشي و فراموشي راند.

**

منبع اکثريت اسناد اين مجلد فايلهاي صوتي سايت آرشيو حکمت است که با همکاري جمعي از دوستداران منصور حکمت پياده شده اند. بعلاوه مجموعه اي اسناد منتشر شده هم مجددا در اين مجلد انتشار يافته است. شماري هم از آرشيوهاي شخصي گردآوري شده اند. ماخذ هر سند در پانويس آن ذکر شده است. توالي اسناد اين مجلد به ترتيب تاريخ است: قديمي ترين نوشته ("درباره تاکتيک") به تاريخ ١٣/١١/١٣٦٠- ٣/٢/١٩٨٢و متاخرترين اسناد )پاسخ سوالات تلاشگران و مباحثات پلنوم ١٤) به  اوت ٢٠٠١ بر مي گردد.

 

 در پايان با تشکر مجدد از خسرو داور، از همکاري شماري از دوستداران منصور حکمت در ايران ازجمله آرش حميدي و داريوش باغاني، و همچنين از همکاري رفقا جمال کمانگر، فرزاد نازاري، فواد عبداللهي، اوين حکمت، رعنا کريم زاده، آذر مدرسي، اسماعيل ويسي، بهروز مدرسي، کورش مدرسي و نسرين جلالي که به کار انتشار ضميمه ٢ ياري رسانده اند، سپاسگزاري ميکنم.

 

فاتح شيخ

آوريل ٢٠٠۷