اطلاعیه پایانی کنگره چهارم حزب کمونیست کارگری حکمتیست
کنگره چهارم حزب حکمتیست در روزهای ٣ و ٤ مهر ماه برابر با ٢٥ و ٢٦ سپتامبر٬ با شرکت نمایندگان تشکیلاتهای مختلف حزب با موفقیت برگزار شد. در کنگره چهارم حزب علاوه بر نمایندگان، هیئت هائی از حزب کمونیست کارگری عراق٬ حزب کمونیست کارگری کردستان و نمایندگانی از جانب حزب عدالت خواه سوسیالیست از سوئد و سازمان مبارزه از ایتالیا و همچنین بالغ بر صد نفر میهمان حضور داشتند.
کنگره با سرود انترناسیونال و یک دقیقه سکوت به یاد منصور حکمت و جانباختگان راه آزادی و سوسیالیسم و به یاد کمونیست برجسته علیرضا داوودی و یدالله خسروشاهی یکی از رهبران شناخته شده جنبش کارگری که هر دو در فاصله کنگره سوم تا چهارم حزب جان باختند، کار خود را آغاز کرد. سپس خالد حاج محمدی از طرف هیئت نظارت بر انتخابات نمایندگان کنگره، گزارش انتخابات را تقدیم کنگره کرد. کنگره به اتفاق آرا اعتبارنامه نمایندگان منتخب را تصویب و رسما کار خود را آغاز کرد. کنگره بعد از تصویب آیین نامه و تعیین هیئت رئیسه به کار خود ادامه داد. بعد از تعیین دستورات اجلاس کنگره٬ افتتاحیه کنگره توسط کورش مدرسی دبیر کمیته مرکزی حزب ارائه شد. .
کورش مدرسی در سخنرانی افتتاحیه ضمن خوشامد گفتن به همه شرکت کنندگان در کنگره٬ به مهمترین مسائل این دوره و اهمیت آنها برای کمونیستها و حزب حکمتیست پرداخت. وی ضمن اشاره به تحولات سیاسی دوره گذشته و تاثیر آن بر صفبندی سیاسی در جامعه، بر تاثیرات مخرب آن که منجر به عقب راندن مبارزه مردم برای خلاصی از جمهوری اسلامی و تعرض لجام گسیخته بورژوازی به آزادیخواهی و برابری طلبی در جامعه شد، اشاره کرد، و در مورد تقابل جدی حزب حکمتیست با جنبش سبز و سیاه بورژوایی و تاثیرات آن صحبت کرد. کورش مدرسی در مورد تمرکز و تعرض جمهوری اسلامی نسبت به این حزب و از جمله کمک گرفتن از اینترپل و قرار دادن نام بخشی از رهبری حزب در لیست تحت تعقیب و تلاش برای پلیسی کردن ارتباط با این حزب، توضیح داد. او در این مورد بر اهمیت پس زدن این تلاش پلیسی، و لذا اهمیت کنگره علنی در این شرایط اشاره کرد. وی بعلاوه به تاثیر سیاستهای روشن حزب حکمتیست در دوره حساس و پرتلاطم گذشته در جلب سمپاتی بخشی از رهبران کارگری، کارگران سوسیالیست و پیشروان طبقه کارگر به این حزب، پرداخت.
کورش مدرسی تاکید کرد که در این شرایط، برگزاری کنگره علنی امکانی بود برای اعلام شکست تلاش جمهوری اسلامی در ناامن کردن فضا علیه اپوزیسیون چپ و حزب حکمتیست، و در عین حال تلاش بود برای فراهم کردن امکانی برای سازمانها، احزاب و فعالین سیاسی تا رو در رو ما را نقد کنند و امکان بدهند که ما هم در فضایی سیاسی بر آنها تاثیر بگذاریم.
کورش مدرسی در بخش دیگری از سخنان خود به عقبگرد تحمیل شده به جامعه و همچنین به جریاناتی که به نام چپ و کمونیسم تلاش میکنند، طبقه کارگر و مبارزه برای آزادی، برابری و رهائی را به سیاهی لشگر جنبشهای ارتجاعی بورژوازی تبدیل کنند، اشاره کرد و گفت این شرایط بار دیگر ضرروت شروع از "مانیفست" و "تفاوتهای ما"ی منصور حکمت را بیش از پیش نشان میدهد. ضرورت تاکید مجدد بر صف متمایز طبقه کارگر، بر اینکه جدال طبقه کارگر و بورژوازی نقطه شروع کار هر کمونیستی باید باشد. بر اینکه ما برای پیروزی بر بورژوازی مبارزه میکنیم و هر تحولی و هر مبارزه ای را از دریچه تقویت و کمک به انقلاب کارگری نگاه خواهیم کرد. دبیر کمیته مرکزی اظهار داشت که برای ما سرنگونی جمهوری اسلامی در بهترین حالت یک رفرم است، رفرمی که شرایط پیروزی ما و انقلاب کارگری را تسهیل خواهد کرد. کورش مدرسی در بخشی دیگری از سخنان خود، به آماده بودن شرایط عینی انقلاب کارگری و وجود موانع ذهنی و پراکندگی در صفوف کارگران و اهمیت تلاش برای اتحاد در صف طبقه کارگر و رفع موانع انقلاب کارگری و اهمیت تحزب طبقه کارگر و عملی بودن آن، تاکید گذاشت. کورش مدرسی گفت ما مشکلات و پیچیدگی تحزب کمونیستی در قرن ٢١ را میفهمیم٬ و قابلیت و ظرفیت جوابگویی در ابعاد مختلف آن را مهیا میکنیم . قرن ٢١ قرن دست بردن اپوزیسیون به اسلحه علیه اپوزیسیون در جامعه است و قابلیت دفاع از خود جزء اینتگره تحزب کمونیستی در قرن ٢١ است. سخنان کورش مدرسی با استقبال وسیع و در میان شور و شوق و کف زدن حضار پایان یافت.
بدنبال سخنرانی کورش مدرسی پیامهای حزب کمونیست کارگری عراق توسط مٶید احمد عضو دفتر سیاسی و پیام حزب کمونیست کارگری کردستان توسط امجد غفور دبیر کمیته مرکزی ارائه شد. سپس "کریستفر لوبیری" از حزب عدالت خواه سوسیالیست سوئد و "روبرتو" از سازمان مبارزه در ایتالیا، پیامهای خود را به اطلاع شرکت کنندگان کنگره رساندند و پیام "سمیر عادل" رئیس "کنگره آزادی عراق"، در کنگره قرائت شد.
دستور بعدی کنگره، گزارش کارکرد حزب در فاصله دو کنگره بود که از قبل کتبا در اختیار نمایندگان کنگره قرار گرفته بود. در این بخش فرصت لازم در اختیار نمایندگان کنگره جهت اظهار نظر و طرح سوالات گذاشته شد.
پس از اتمام پیامها و پیش از ورود کنگره به مباحث در دستور خود، کورش مدرسی گزارش ویژه ای در مورد وضعیت پزشکی خود تقدیم کنگره کرد. کورش مدرسی اعلام کرد که به دلیل پزشکی کاندید عضویت در کمیته مرکزی و هیچ کمیته دیگری نخواهد بود. لازم به ذکر است که دبیر کمیته مرکزی از ٦ ماه قبل دفتر سیاسی و پلنوم ١٨ کمیته مرکزی را در جریان وضعیت پزشکی خود و همچنین تصمیم خود در مورد کاندید نشدن در کمیته مرکزی حزب، قرار داده بود. فیلم کامل این گزارش ویژه در سایتهای حزب قابل دسترسی است.
دستورهای بعدی کنگره شامل قطعنامه و قرارهائی بود که کنگره آنها را در دستور خود گذاشت. لازم به ذکر است دو قطعنامه در مورد جنبش کارگری که قبلا برای تصمیم گیری به کنگره ارائه شده و در نشریه ویژه کنگره چاپ شده بود٬ از جانب ارائه دهندگان آنها از دستور کنگره خارج شد. آنها در مقابل، قراری را به کنگره پیشنهاد کردند که تا پلنوم ٢٠ کمیته مرکزی٬ رهبری حزب سیاست روشنی در مورد موقعیت کنونی جنبش کارگری و وظایف کمونیستها را تدوین کند.
قطعنامه و قرارهائی که در دستور کنگره قرار گرفت عبارتند از:
- قطعنامه در باره اوضاع سیاسی ایران٬ معرف رحمان حسین زاده و ثریا شهابی
- اولویتهای حزب حکمتیست٬ معرف خالد حاج محمدی و اسد گلچینی
- بیانیه کمونیستها٬ انقلاب کارگری و سرنگونی جمهوری اسلامی٬ معرف فاتح شیخ و اعظم کم گویان
- قطعنامه اتحاد کارگری علیه بیکاری٬ معرف رحمان حسین زاده
- قطعنامه در مورد فعالیت حزب در کردستان، معرف مظفر محمدی
- قرار در باره حمایت از مبارزات آزادیخواهانه و برابری طلبانه در دانشگاهها
- قرار در حمایت از منشور مطالباتی کارگران
- قرار تاکید مجدد بر بیانیه کنگره اول حزب حکمتیست در مورد جنبش رهائی زن
- قرار در تائید سیاست های حزب در مورد وقایع بعد از انتخابات ریاست جمهوری ایران
- قرار در مورد تدوین سیاست حزب در مورد جنبش کارگری در دوره حاضر
- قرار در رابطه با تشکلهای توده ای
- قرار در مورد پیامهای کنگره
دو قرار "درباره لغو قرار دادهای موقت و سفید"٬ و "مطالبه بیمه بیکاری" از جانب نویسندگان آن به این دلیل که در قرار منشور مطالباتی به عنوان دو بند آمده است از دستور خارج شد.
همه قرار و قطعنامه ها از قبل در اختیار نمایندگان قرار گرفته بود و در نشریه کنگره چاپ شده بود. علاوه بر سخنرانان که قطعنامه و قرارها را معرفی میکردند٬ مخالفین و موافقین نظرات خود را ارائه و تلاش میکردند توجه نمایندگان کنگره را به مباحث و استدلالهای خود جلب کنند. سپس قطعنامه و قرارهای ارائه شده به رای گذاشته شدند. در این بخش بحثهای بسیار پرشور و جدی در مورد اسناد ارائه شده به عمل آمد. میهمانان کنگره در خاتمه هر اجلاس در نوبتهای خود در مورد مباحثات کنگره و مباحث دیگر مورد نظرشان، کنگره را مورد خطاب قرار دادند.
قطعنامه ها و قرارهای زیر به تصویب کنگره چهارم حزب رسید:
- قطعنامه در باره اوضاع سیاسی ایران
- اولویتهای حزب حکمتیست
- قطعنامه اتحاد کارگری علیه بیکاری
- قرار در باره حمایت از مبارزات آزادیخواهانه و برابری طلبانه
- قرار در حمایت از منشور مطالباتی کارگران
- قرار تاکید مجدد بر بیانیه کنگره اول حزب حکمتیست در مورد جنبش رهائی زن
- قرار در تائید سیاست های حزب در مورد وقایع بعد از انتخابات ریاست جمهوری دهم ایران
- قرار در مورد تدوین سیاست حزب در مورد جنبش کارگری در دوره حاضر
مبحث بعدی کنگره انتخابات کمیته مرکزی بود. ابتدا ٦٤ نفر برای عضویت در کمیته مرکزی کاندید شدند. از میان این تعداد ٤٢ نفر به عنوان اعضای اصلی و ٦ نفر بعنوان اعضای علی البدل کمیته مرکزی انتخاب شدند. اعضا اصلی کمیته مرکزی منتخب کنگره چهارم عبارتند از: ابراهیم باتمانی٬ آذر مدرسی، آزاد زمانی٬ اسد گلچینی، اسماعیل ویسی، اعظم کم گویان، امان کفا، بهرام مدرسی٬ بهروز مدرسی، پری زارع٬ ثریا شهابی، جمال کمانگر حسین مرادبیگی، خالد حاج محمدی، رحمان حسین زاده، رحمت فاتحی، رسول بناوند، رضا دانش٬ ریبوار احمد، ژیلا آوانسیان٬ سعید آرمان، سلام زیجی، سوسن هجرت٬ سیوان رضایی، صالح سرداری، عبدالله دارابی، علی عبدالی، فاتح شیخ، فرهاد رضائی٬ فواد عبداللهی، لادن داور، محمد جعفری، محمد راستی، محمد فتاحی، مصطفی رشیدی، مظفرمحمدی، ملکه عزتی٬ ناصر مرادی٬ ندا شکیبا٬ نظیره معماری٬ هلاله طاهری و همایون گدازگر. اعضا علی البدل کمیته مرکزی عبارتند از: اسعد کوشا٬ امجد غفور٬ بهنام ارانی، رزا رامش٬ گلباغ سلیمی و مصطفی یونسی.
کنگره چهارم حزب حکمتیست با سخنرانی اختتامیه فاتح شیخ و بدنبال آن سخنرانی کورش مدرسی به کار خود خاتمه داد. فاتح شیخ در سخنان خود به دوره ای که در آن قرار داریم و نقشی که حزب حکمتیست میتواند ایفا کند٬ به اوضاع جامعه و امکان دخالت کمونیستها و حزب حکمتیست٬ به مباحثات جدی کنگره و آمادگی حزب برای جوابگوئی به مبرمترین مسائل این دوره اشاره کرد. فاتح شیخ همچنان به نقش مهم کورش مدرسی در چند دهه گذشته٬ به نقش تاریخی او در دوره بعد از مرگ منصور حکمت در ادامه رگه فکری که امروز با حکمت و حزب حکمتیست تداعی میشود، پرداخت. وی همچنین گفت حزب حکمتیست حزبی سیاسی است که اگرچه کورش مدرسی در راس آن نیست اما رهبری اش آمادگی آن را دارد و نهایت تلاش خود را خواهد کرد که به مسائل پیش روی طبقه کارگر و نیز به خلای که ایجاد میشود جوابگو باشد. فاتح شیخ سپس از جانب کنگره با ابراز قدردانی از نقش مهم کورش مدرسی دسته گلی را در میان فضائی مملو از شور٬ هیجان٬ احساسات و احترام عمیق به کورش مدرسی به ایشان تقدیم کرد.
سپس کورش مدرسی در سخنان خود٬ ضمن قدردانی عمیق از حضار٬ از رهبری حزب و همه فعالین و کادرها و اعضای حزب که شریک نگرانی او در مورد مشکل پزشکی اش بوده اند٬ به کنگره چهارم و نقش آن پرداخت. کورش مدرسی اعلام کرد که کنگره چهارم حزب و مباحثات بسیار جدی و پرشور آن و نهایتا تصمیم و تصویب مصوبات آن نشان داد که حزب حکمتیست و صف رهبری و کادرهای آن بسیار پخته و با تجربه اند که در حزبی جدی و سیاسی گرد آمده اند که میتواند نقش مهمی در سیاست ایران و سرنوشت کمونیسم بازی کند. کورش مدرسی اعلام کرد که هر چند در رهبری حزب نخواهد بود٬ اما در دفاع از کمونیسم٬ در دفاع از طبقه کارگر و مارکسیسم و حزب حکمتیست به هیچ جریان و جنبشی که بخواهد کمونیسم را دفن کند، "رحم" نخواهد کرد. در پایان سخنان او حضار با احترام بپا خواستند و با کف زدنهای ممتد فضای صمیمی و پر شوری را در احترام به کورش مدرسی و تائید سخنانش ایجاد کردند.
کنگره چهارم حزب حکمتیست با سرود انترناسیونال در میان شور و شوق شرکت کنندگان با موفقیت به کار خود پایان داد.
همه سخنرانیهای کنگره بزودی در اختیار عموم قرار خواهد گرفت.
پس از پایان کنگره، روز دوشنبه پنجم مهر ماه٬ ٢٧ سپتامبر پلنوم ١٩ کمیته مرکزی با شرکت اکثریت اعضای کمیته مرکزی برگزار شد. مبحث اصلی پلنوم انتخابات دبیر کمیته مرکزی و دفتر سیاسی حزب بود. در انتخابات دبیر کمیته مرکزی رفقا رحمان حسین زاده و آذر مدرسی کاندید دبیر کمیته مرکزی بودند. رحمان حسین زاده با اکثریت آراء به عنوان دبیر کمیته مرکزی حزب حکمتیست انتخاب شد. پلنوم کمیته مرکزی سپس ١٦ نفر را بعنوان دفتر سیاسی انتخاب کرد که عبارتند از: آذر مدرسی، اعظم کم گویان٬ امان کفا، بهرام مدرسی، ثریا شهابی٬ جمال کمانگر٬ حسین مرادبیگی، خالد حاج محمدی، رحمت فاتحی٬ سلام زیجی٬ صالح سرداری٬ عبدالله دارابی، فاتح شیخ، محمد فتاحی، مصطفی رشیدی و مظفر محمدی. جلسه دفتر سیاسی پس از پلنوم کمیته مرکزی، با شرکت اکثریت اعضای دفتر سیاسی به اتفاق آراء فاتح شیخ را بعنوان رئیس دفتر سیاسی و امان کفا را بعنوان معاون رئیس دفتر سیاسی انتخاب کرد.
حزب کمونیست کارگری حکمتیست
٧ مهر ١٣٨٩- ٢٩سپتامبر ٢٠١٠