مصاحبه كمونيست با ريبوار احمد ليدر حزب كمونيست كارگرى عراق

 

كمونيست:  برگزارى موفقيت آميز سومين كنگره حزب كمونيست كارگرى عراق در بغداد را به شما صميمانه تبريك ميگويم. میخواهم از اینجا شروع کنم که اين كنگره جهت ها و مصوباتى را در دستور كار براى تبديل حزب شما به حزبى سياسى اجتماعى ,وسیع، بعنوان آلترناتيو رهايى جامعه عراق از فلاكت جارى در دستور قرار داده است. لطفا در این مورد بیشتر توضیح دهید؟

 

ريبوار احمد: با تشكر از شما، در حقيقت خود كنگره در را ستای جوابگویی به همين جهت عمومى كه شما اشاره كرديد يعنى تغييرات جدى كه حزب موجود  را به حزبى سياسى اجتماعى قدرتمند، تبدیل کند، تشكيل شد. منظور اين است كه اين كنگره علاوه بر تامين خصلتهاى روتين حيات سياسى يك حزب مهر اين جهتگيرى را بطور ويژه بر خود دارد.

تحولات دو سال اخير در عراق و به همين اعتبار تحولات جدى كه حزب ما نيز از سر گذراند، يك ضرورت سياسى مهمى بود كه ما تلاش كرديم  كنگره ما به اين ضرورت پاسخ دهد، و به همين دليل كنگره بطور ويژه در مقابل مسائل اين اوضاع و مصافهاى جديد كمونيسم كارگرى در عراق، حجم زيادى از مباحث و مصوبات خود را در ارتباط با اين مصافها اختصاص داد.

در گزارش سياسى به كنگره تحولات سياسى اين دو سال اخير در عراق و نقش و جايگاه جنبش ها و نيروهاى سياسى در آن و در اين ميان نقش جنبش كمونیستى كارگرى و حزب كمونيست كارگرى عراق بطور برجسته اى مورد بررسى قرار گرفت، نقاط قوت و ضعف اين حزب در دوره اين دوسال يكى از آن مواردى بود كه در آن علاوه بر ارزيابى از فعاليتهاى گسترده و مفيد حزب محورهاى اساسى كه جايگاه حزب ما را از گروه فشار به موقعيت حزبى جدى  و تاثيرگذار و بازيگر اصلى جدال بر سر آينده جامعه عراق تبدیل کند، تاكيد شد، اين محورهای مورد اشاره سر خط هاى اصلى كنگره سوم حزب ما بودند.

كنگره بر اين موضوع پافشاری کرد،  كه حزب بايد در ظرفيت حزبى سیاسى در مقابل جامعه ظاهر شود،بايد جواب روشن و عملى و كارساز خود را براى برون رفت جامعه از اين سناريو در مقابل جامعه قرار دهد و ظرفيت و توان و شكل دادن عملى به تحولات جدى را از خود نشان دهد. اين حزب بايد به پرچم جواب به معضلات کنونی  جهت خارج كردن جامعه عراق از اين باتلاق تبديل شود، بايد حزبى باشد كه ظرف متحد كردن رهبران عملى و سياسى و شخصيتهاى اجتماعى در مقياس وسيع مبدل شود، به اين اعتبار رهبران و شخصيتهاى آن هم بايست در ظرفیت  رهبران سياسى مردم و جامعه كه درگير و دخيل در مسائل گرهى اين دوره باشند كار و فعاليت كنند. ما بايستى اعتماد و اطمينان مردم را به خود جلب كنيم و منشا اعتماد و اطمينان مردم به نيروى خودشان نيز باشيم. به اين ترتيب حزب كمونيست كارگرى عراق نميتواند در ظرفيت موجود جوابگو باشد بلكه بايد توان متحد كردن عرصه هاى متنوع مبارزات مردم را حول پرچم خود در صحنه كشمكش هاى اجتماعى بالا ببرد. حزب ما بايد با اين ظرفيت كار كند.

براى اين منظور لازم است كه حزب و رهبرانش در ابعاد وسيع و ماكرو حرفش و راه حلش را به جامعه برساند، و لازم است ابزار اين كار را تامين كند. اين حزب بايد به مقابله جدى با جنبش هاى ديگر برود. در جدالهاى فكرى و سياسى جامعه دخيل و فعال باشد. انتقاد و افكار سوسياليستى را شكل دهد و جامعه را حول راه حل هاى خود قطبى كند.از نظر ما  حزب بايد با اتكا به شبكه  وسيع كادرهاى ماركسيست كه پايبندی فكرى و تئوريك به ماركسيسم، افق و برنامه ماركسيسم و حكمتيسم را راهنماى عمل اجتماعى خود قرار دهند، كادرهايى كه افق انسانى حزب را حفظ كنند، ستون فقرات خود را محكم كند. كادرهايى كه خصلت فكرى و سياسى و اجتماعى  و عملى حزب را حفظ ميكنند. در عرصه اجتماعی و سازمانى متحد کردن و به هم بافتن مردم را در محلات و محل كار در مقياس وسيع اجتماعى سازمان دهند.  

به اين ترتيب ما به حزبى نياز داريم كه بعنوان حزبى ماركسيست و راديكال، ماگزيماليست و اجتماعى در مقابل معضلات جامعه ظاهر شود. حزب بايد بى كم و كسر حرفش را در مقابل مذهب و ناسيوناليسم و ستمكشى زن و تمام مسائل اجتماعى ديگر به روشنى و قاطعيت بيان كند. چنين حزبى در شرایط عراق  بايد پتانسيل حزب مسلح را قطعا داشته باشد. چنين حزبى بايد به حزب رهبر و هدايت كننده به ميدان كشيدن جنبش توده اى براى برون رفت از اوضاع موجود، به  حزبى رهايى بخش در ميدان جدال بر سر سرنوشت جامعه حضور پيدا كند. اين جهت گيرى و تصوير سياسى كه در گزارش سياسى به كنگره ارائه شد، از طرف كنگره مورد تاكيد و تاييد جدى قرار گرفت.

براى اين منظور، براى سازمان دادن و به ميدان آوردن جنبش توده اى عليه تروریسم و اسلام سیاسی  و اشغال نظامى عراق و عليه جنگ و در راستای سازمان دادن مدنيت و امنيت جامعه  و تامين خواست و نياز عاجل مردم و احیای زندگی نرمال ، كنگره سوم  مهمترین پروژه خود یعنی  پروژه كنگره آزادى عراق را تصویب کرد.

 پروژه  مهم دیگر مصوب کنگره  پروژه كنگره رفراندوم براى جدايى كردستان است.

مصوبه ما در مورد رفراندوم براى جدايى كردستان بمثابه راه حل چاره ساز مسئله كرد و برون رفت  و نجات جامعه از خطر و كشمكش هاى قومى زير چتر ناسيوناليسم ميباشد. این دو پروژه سیاست و ابزارهای مهم ما برای راه اندازی جنبش توده ای نجات جامعه و تبدیل حزب ما  به حزب توده ای هدایت کننده این مبارزه است. 

علاوه بر اینها کنگره سوم مصوباتی دیگری هم داشت.  بيانيه حقوق جهانشمول انسان  كه بديل كمونيسم ما براى دفاع از حقوق غيرقابل انكار انسان در سطح جهان در تقابل طرحهاى متفاوت سرمايه دارى كه حق و حقوق محدود و  سطحى را به اسم حقوق بشر قرار داده اند.  تصویب کردیم. اين بيانيه بطور ويژه براى شرايط كنونى عراق جايگاه مهمى دارد ، اين جايگاه هم به لحاظ پايمال شدن ابتدايى ترين حقوق مردم در عراق و هم به اين لحاظ كه جامعه را به اسم"قانون و دولت"  دارند به نابودى ميبرند ميتواند نقش مهمى داشته باشد. اين بيانيه بديل انسانى در مقابل كل قانون و نظمى است  كه بر جامعه تحميل كرده اند.

متمم اصول سازمانی حزب سند دیگری در  کنگره بود که در چارچوب بحث تغییر حزب به یک حزب سیاسی توده ای بزرگ جایگاه مهمی دارد. حزب سیاسی توده ای لازمست همه موازین و مقررات جوانب مختلف  فعالیت و حیات سیاسی درونی آن روشن و ملموس باشد. این سند پاسخی به بعد سازمانی یک حزب سیاسی است. 

 

همچنین قطعنامه ديگرى در رابطه با" دولت " جديدا  اعلام شده عراق (دولت موقت طالبانی- جعفری)  در كنگره طرح شد كه بدليل كمبود وقت تصويب و تدقيق آن به پلنوم محول شد كه  خوشبختانه همانجا در پلنوم تكميل و تصويب شد.

و سرانجام انتخاب كميته مركزى حزب در جهت بر عهده گرفتن و رهبرى و پيشبرد اين مصوبات و سياستها و جهتگيريها بود. از نظر من كميته مركزى منتخب كنگره چه از نظر حجم و چه از نظر تركيب پيشروى قابل انتظار كنگره را تكميل كرد، و اميد بزرگى به حزب برای  رهبرى و پیشبرد سياستهاى حياتى اين دوره داده است·

 

كمونيست: از  تشكيل كنگره آزادى عراق و جايگاه آن  گفتيد ممكن است كمى با تفصيل بیشتر خوانندگان  ما را در جريان  قرار دهيد؟

 

ريبوار احمد: پروژه كنگره آزادى عراق، در كنگره سوم حزب بعنوان يكى از ابتكارات مهم حزب تلقى و مورد بحث قرار گرفت. ابتكارى كه ميتواند دروازه برون رفت جامعه از اين جهنم را بروى جامعه بگشايد، ميتواند زمينه و بستر متحد کردن  نيروى عظيم مردم ، و جلب کننده حمایت قطب نيرومند و مترقی جهانى در مقابله با ترور و جنگ و اشغال نظامى در عراق  باشد.

از اين زاويه هم اين ابتكار در تبديل شدن حزب به نيروى اجتماعى موثر كه جنبش توده اى عليه گسيختگى شيرازه مدنى جامعه را  به ميدان بكشد نيز مورد توجه كنگره قرا گرفت. اين پروژه با يد به عنوان  ظرف مناسب به ميدان كشيدن مردم برسر قدرت سياسى و آينده جامعه در عراق بكار افتد.

از زاويه ديگر اين طرح با افق روشن و اميدبخش ميتواند در ابعاد جهانى دريچه اى بر روى جهان متمدن در تقابل با جنگ طلبى دولت آمريكا و عليه تروريسم اسلام سياسى باشد.

جامعه عراق و جهان متمدن اكنون در يك تنگناى بزرگى قرار گرفته است، بربريت و سبعيت سرمايه دارى و به ويژه دو قطب تروريستى جهان جواب اين نظام به اين تنگنا است كه جمعيت وسيعى از مردم دنيا از اين تنگنا رنج ميبرند، در چنين شرايطى اين پروژه ميتواند مقدمه اى بر جواب ما در مقابل اين تنگنا باشد.

براى اجراى اين نقشه ، كمونيسم ما و جواب جنبش ما بايد از پتانسيل رهبرى و هدايت اين نيرو بهره مند باشد.  اين تداوم همان تصويرى است كه بدرست منصور حكمت بعداز ١١ سپتامبر وظيفه رهبرى جنبش بشريت متمدن را در جهت خاتمه بخشيدن به ترور و تروريسم بر عهده كمونيسم كارگرى ميدانست. اكنون عراق در ادامه همان روند به سنتز همان بربريت و جنگ قطبهاى تروريستى كه منصور حكمت پيشبينى كرده بود تبديل شده است. پس وظيفه كمونيسم كارگرى است كه در اين ميدان سازماندهى و رهبرى اين جنبش را به پيش برد.

در مورد فعاليتهاى تا كنونى كنگره آزادى عراق در كنگره بدليل كمبود وقت محدودتر صحبت شد. اما پلنوم مفصلا اين بحث را پيگيرى كرد. در حقيقت ارزيابى ما اين بود كه هنوز كنگره آزادى عراق در ابتداى كارش است، هنوز در مرحله معرفی و شناساندن خود قرار دارد، در همين سطح و تاکنون  با حمايت و پشتيبانى قابل توجه روبرو شده است. شعبات اين كنگره تا اين جا در شهرهاى مانند بغداد، بصره، كركوك، موصل، حله و چند شهر ديگر در عراق داير شده است، و همچنين در كشورهاى اروپايى و كانادا و آمريكا و استراليا اين كنگره شروع بكار كرده اند، لازم به يادآورى است كار اين پروژه در كشور ژاپن چند قدم جلو تر ميباشد·

اين پروژه توجه زيادى را به خود جلب كرده است كه البته بخش وسيعى از نيرویى كه انتظار ميرود به اين طرح ملحق شوند در مرحله بررسى و فكر كردن راجع به آن هستند. البته لازم است بطور مختصر اشاره كنم كه ما قصد نداريم با اين پروژه تحت عنوان  ديگر و اسم ديگرى ، كار روتين ديگرى براى خودمان در ليست احزاب در صحنه سياسى عراق باز كنيم، تصوير ما در مورد كنگره آزادى عراق اين است كه سريعا بديلى توده ای  براى رهايى جامعه عراق از اين مصايب ارائه دهيم كه بتواند بديل سازماندهى زندگى مدنى و اراده جامعه براى تامین آينده درخشان در عراق باشد.  

 

كمونيست: كنگره سوم حزب كمونيست كارگرى عراق، طرح كنگره رفراندوم براى جدايى كردستان عراق را تصويب كرد، دشواريهاى عملى كردن  اين پروژه در شرايط فعلى را چگونه ارزيابى ميكنيد؟

 

ريبوار احمد:  در ابتدا بايد گفت كه تشكيل دولت مستقل در كردستان و جدايي كردستان در عراق، راه حل چاره ساز و عملى است كه علاوه بر جوابگویی حل مسئله كرد اكنون بعنوان جوابى کنکرت در مقابل خطر انفجار جامعه با جنگهاى قومى اهمیت  سياسى و تاريخى نيز دارد.  مضحكه "انتخابات" و به دنبال آن جامعه عراق بیش از پیش   آبستن جنگهاى قومى و مذهبى است، دامن زدن به نفرت و كينه قومى و مذهبى كه خطرى جدى  است ميتواند هر لحظه منجر به آفريدن بزرگترين تراژديهاى انسانى گردد. ناسیونالیسم کرد و عرب و جریانات اسلامی بازیگران آتی این کشمکش قومی هستند و مسئله کرد بهانه مهمی برای شروع این تراژدی است. در نتیجه قبل ازتوضیح اینکه آیا این طرح عملی هست یانه ، باید توجه داشت یک راه حل سیاسی درست است. 

تا آنجايى كه به زمينه هاى عملى شدن اين پروژه بر ميگردد، شواهد و فاكتهاى مسلم داخلى و منطقه اى و جهانى به نفع اجرای این طرح عوض شده است. اوضاع كنونى عراق و تحولات دو سال اخير حساسيت دول منطقه و جهان را با طرح جدايى كردستان تقليل داه است، منافعى كه قبلا از کانال تاکید  بر سر يكپارچگى عراق اصرار ميورزيد اكنون  فکر میکنند  به روش ديگرى همان منافع را تعقيب ميكنند.  سرگرمی  دول منطقه به مسائل داخلى خودشان از توان و نيروى قبلىشان  در ايجادمانع بر سر راه اين مسئله كاسته است.   قبلا وجود دولت و ارتش عراق فاكتورى و تهديدى جدى در مقابل اين موضوع بود در شرايط كنونى خلا دولت ونبودن ارتش منظم و سرکوبگر و  بي ثباتى "دولت" فرجه بيشترى را به امكان عملى شدن اين هدف ميدهد·

اما بنظر من فاكتور مهمى كه نقش بازدارنده و مانع اجراى اين پروژه است ناسيوناليسم كرد است. بطور ويژه تر در اين دوسال گذشته بر بستر گسست شيرازه مدنيت جامعه عراق و در متن اشغال نظامى كه مردم عراق را با آينده مبهم و تارى  روبرو کرده است، آنها سرمایه گذاری کرده و سهیم شدن در قدرت مرکزی و  كينه و نفرت قومى را دامن زده اند، قدرت سياسى خود را در مركز  هر چند براى دوره اى تامين كرده اند و آن را تا حد افق سياسى جنبش ناسيوناليستى كرد ارتقا داه اند.  با اين حساب ناسيوناليسم كرد و احزاب اين جنبش هم به اين لحاظ كه استراتژى خود را به سياست آمريكا گره زده است و هم به اين دليل كه وضع نابسامان عراق را فرصتى براى تحكيم جايگاه خود ميدانند، اكنون مخالف جدايى كردستان محسوب ميشود. در اين راستا نقش و جايگاه ناسيوناليسم كرد خلائی  بر روى ناسيوناليسم عرب و ترك نيز باز كرده است ، اين مثلث ناسيوناليستى در ايجاد و دامن زدن به فضاى قوم پرستانه كه خود مانع مهمى بر روى مسير حل منطقى مسئله كرد است قرار داده است.

ناسيوناليسم شكست خورده عرب در عراق اكنون احساس شكست و تحقير ميكند، اين جنبش جريحه دار شده در كمين است تا در هر فرصتى عليه ناسيوناليسم كرد تقابلى فاشيستى راه بيندازد. جايگاهى كه ناسيوناليسم كرد پيدا كرده است، خوش باورى به طرح فدراليزم را با گماردن طالبانى به سمت رئیس جمهورى دامن زده است.  به اين وسيله سعى ميكنند این وضع ناپایدار و بی دورنمای  نتجه همدستى و هم افقى و بازيچه دست آمريكا شدن را لاپوشانی کنند. اين همه رنج و فلاكت را ببارآمده را موقتا هم شده در چشم مردم كمرنگ كنند.

جنبش کمونیسم کارگری و حزب ما بنا به تحلیلهایش در مورد اوضاع کنونی و مسئله کرد  تنها نماينده جدى اين طرح است، و  جريان و نيروى ديگرى در اين ميدان نيست اين بر ابعاد وسیع و سنگین كار ما می افزايد. پياده كردن و عملى كردن اين پروژه ربط به نقش و عملكرد حزب ما در اين ميدان دارد. کنگره بر این تاکید کرد اگر حزب ما در کردستان میخواهد به مثابه نیروی در گیر بر سر جدال قدرت در صحنه کردستان ظاهر شود، این پروژه بزرگ آن است.