گزاش تفصيلى از ديدار موفقيت آميز هيئت ويژه دبيرخانه سازمان سراسرى پناهندگان ايرانى از ترکيه
سازمان سراسري پناهندگان ايراني "بيمرز" در ادامه فعاليت کمپينى گسترده اى که در حمايت از ١٢٠٠ پناهجوى ايرانى موسوم به کيس "شمال عراق" در ترکيه با نهادهاى متعدد خود در اروپا و آمريکا بمنظور بهبود وضعيت زيستى٬ امنيتى و انتقال آنان به کشورهاى پناهنده پذير اروپايى٬ براه انداخته بود هيئتى از دبيرخانه بيمرز را مرکب از مينو هميلي معاون دبير و مسئول کمپين ويژه کيس "شمال عراق" و وحيد مهاجر مسئول واحد نيوزيلند براى انجام ديدار با مسئولين UN در ترکيه و پناهجويان شمال عراق و پاره اى مسائل ديگر از جمله پيگيرى مسائل پناهجويان ايرانى بطور عموم٬ کيس ويژه همجنسگرايان و ملاقات با نهادهاى حقوق بشر ترکيه٬ به اين کشوراعزام كرد٬ که گزارش مشروح آن را به اطلاع ميرسانيم.
در روز 29 جولاي 2005 در شهر مرزي وان جلسه اي با حضور پناهندگان آن شهر برگزار شد که در آن مينو هميلى در رابطه با اوضاع پناهندگى و شرايط سخت و غير انسانى حاکم بر آن در کل جهان سخنانى را ايراد کرد و مشخصا به ارزش مصرف پناهنده پذيرى در بعد از پايان جنگ جهانى دوم و بعدها پايان اين دوره ، فروپاشى بلوک شرق و تاثيراتى که بر جنبش انسانگرا در کل جهان گذاشت نيز اشاراتى داشت.
مينو هميلى همچنين درمورد عواقب بشدت مضر و ضد انسانى ١١ سپتامبر براى کل بشريت و تعرض افسارگسيخته به حقوق مدنى در سطح وسيع و حتى در اروپا صحبت كرد، از متاثر شدن اوضاع پناهندگى و دفاع از اين حقوق حاشا ناپذيرو چگونگي متأثرشدن آن ازكل اوضاع واينكه در موقعيت ضعيف ترى قرار گرفته است. او گفت با اين حال دفاع از انسان و حقوق مدنى آن بدليل ريشه هاى عميق انسانگرايانه کماکان موجود ميباشد و چاره اى جز باز کردن راه و هموار کردن آن وجود ندارد. در بخش ديگرى از صحبتهاى مينو هميلى تاکيد بر اتحاد و تشکل و سازمانيابى پناهندگان و شيوهاي مقابله با سياستهاي غير انسانى UN واينکه بايد ابزارمان متوجه ساختن افکار عمومي و جلب حمايت جامعه باشد٬ خطاب به همه پناهندگان که با کيسهاى مختلف و از نقاط مختلف ايران به ترکيه آمده اند گفت که مخرج مشترک همه ما فرارى شدن از دست هارترين و آدمکش ترين رژيم تاريخ معاصر ميباشد٬ و به همين اعتبار و به اعتبار انسان بودنمان و همسرنوشت بودنمان٬ اتحاد و مبارزه مان ضرورى ميباشد. براى مثال بي احترامي و حق کشي و برخوردهاى اينچنين ضد انسانى به کيس موسوم به شمال عراق٬ عملا بي حرمتي به کل پناهجويان است. لذا کوچکترين انتظار اين بود که در هنگام اعتصاب غذا و تحصن اين جمع وسيع از پناهجويان صف وسيعى از ساير پناهجويان را در کنار خود ميديدند٬ زيرا پيروزى هر بخشى از پناهجويان بعنوان پيروزى همه تلقى ميشود و اين جنبه انسانى را تقويت ميکرد٬ و به همين دليل بايد اتحاد خود را وسيع تر کنيم و به يارى هم بشتابيم.
پس از سخنان مينو هميلى پناهندگان به اظهار نظر پرداختند و سوالات متعددى را از هيئت اعزامى مطرح کردند. وحيد مهاجر و مينو هميلى به سوالات مطرح شده پاسخ دادند. تعداي از پناهجويان زن در اين بخش از جلسه با بيان مشکلات حاد خود حاضرين را بشدت متاثر کردند. هيئت اعزامى گزارش تفصيلى تر را در اين رابطه از طريق سايت و نشريه " بيمرز" به اطلاع خواهند رساند.
يکى ديگر از برنامه هاى هيئت تدارک ملاقاتى با مسئولين رده بالاى UN بود که در مراجعه به دفتر وان ضمن استقبال گرم از جانب مسئولين اين سازمان ملاقات با مسئولين تصميم گيرنده UN در آنکارا تدارك ديده شد و همچنين در ادامه هيئت ، ديدارهايي با دفتر حقوق بشر در وان و وکيل مدافع کيس موسوم به شمال عراق داشته که با قولهاى مساعدى از همکاري هاى مشترک در دفاع از اين کيس معين منجر و طرفين متعهد شده اند که منبعد فشرده تر در تماس و همکارى دائم باشند تا بتوانند کارهاى اساسى را در زمينه کيس شمال عراق انجام بدهند.
ديدار با دفتر مرکزى حقوق بشر ترکيه در آنکارا
اول اوت هيئت سازمان سرا سري در آنکارا با دفتر مرکزى حقوق بشر ترکيه جلسه دو ساعته داشته و در اين جلسه به تفصيل در رابطه با سرکوب و کشتار و فضاى خفقان حاکم بر ايران در نتيجه يک رژيم مذهبى و ضد انسانى در طول قريب به سه دهه صحبت شد و در ادامه
به اوضاع پناهندگان٬ وضعيت ضد انسانى که به آنان تحميل شده است و شرايط ناهموار زندگى آنان و مخاطراتى که پناهجويان را تهديد ميکند پرداخته شد.
هيئت در ادامه به وضعيت مالي٬ بهداشتي وحقوقي پناهندگان ترکيه و برخورد غير مسئولانه کميسارياي پناهندگان پرداخت و بطور مفصل در مورد کيس موسوم به شمال عراق بحث و تبادل نظر کرده اند. در اين ملاقات بمنظور شناساندن سازمان همجنسگرايان ايرانى٬ "آرشام پارسي" سخنگو ودبير کمسيون حقوق بشر سازمان همجنسگريان ايراني هيئت را همراهي کردند.
مسئول دفتر مرکزى حقوق بشر ترکيه اظهارداشت که دولت ترکيه حاظر نيست به پناهجويان شمال عراق خروجي بدهد زيرا ترکيه براي اين کيس کشور ثالث محسوب ميشود و در اين زمينه يکسري مدارک را به ما ارائه٬ دادند. در ادامه گفت و گو از مسئول دفتر مرکزى خواسته شد که فشار بيشترى را به UN و دولت ترکيه بياورند تا هر چه زودتر 1200 نفر کيس موسوم به شمال عراق به کشور امن اعزام بشوند. در ادامه صحبتها از مسئول حقوق بشر ترکيه خواسته شد که به پروسه رسيدگى به متقاضيان پناهندگى از جمله زمان طولانى جوابها و وضعيت معيشتي پناهندگان و غيره به عنوان يک سازمان مدافع حقوق بشراعتراض کنند و دخالت بيشترى را براى خود قائل بشوند. در خاتمه يک سرى مدارک و عکس هاي جديد در ارتباط با نقض حقوق بشر در ايران٬ به اين سازمان اراِيه شد.
ملاقات با مسئولين UN در آنکارا
هيئت اعزامى (مينو هميلى و وحيد مهاجر) در دوم اوت با هيئتى از مسئولين عالى رتبه دفتر کميسارياي پناهندگان پناهندگان سازمان ملل در ترکيه٬ متشکل ازمعاون UN ، سخنگوى UN و مسئول امور جايگزيني پناهندگان به كشورهاى ثالث مذاکره کرده اند. دراين نشست که 2 ساعت بطول انجاميد٬ خارج از مسائل عمومى راجع به اوضاع ايران و نقض مداوم حقوق پايه اى مردم٬ اساسا پيرامون وضعيت پناهندگان ايراني موسوم به کيس "شمال عراق" و پناهندگان همجنسگرا بحث و گفتگو شد. شايان توجه است که "آرشام پارسي" سخنگو ودبير کمسيون حقوق بشر سازمان همجنسگريان ايراني بمنظور معرفى ايشان و سازمان مربوطه و همچنين بمنظور طرح و بررسى کيسهاى همجنسگرايان و اتفاقات ناگوار و تراژديهاى انسانى که در نتيجه حاکميت رژيم مذهبى بر اين بخش از جامعه اعمال ميشود٬ ھيئت را همراهى کرد.
مينو هميلى٬ مسئول هيئت درابتداى مذاکره ضمن معرفى سازمان سراسرى هدف اساسى هيئت اعزامى را به ترکيه تشريح نمود و در ادامه صحبتها به شرايط پناهندگي و برخوردهاي UN اشاره کرد و مسئولين سازمان مربوطه را بدليل سياستها و مواضع ضد پناهندگى و لاقيدانه مورد انتقاد جدى قرار داد و اين سياست را که منجر به ناهنجاريها و آزار و نوعى شکنجه پناهجويان شده است٬ را محکوم نموده، او در ادامه به دليل مشاهدات وضعيت پناهجويان از نزديک ٬ به آنان استناد نمود و از دريافت شکايتهاى متعدد از شهر وان در خصوص سهل انگاريهاى UN و برخوردهاى خصمانه دولت ترکيه که هر لحظه امکان ديپورت آنان به ايران ممکن است٬ صحبت کرد. وحيد مهاجر به اوضاع نا امن و غيره انسانى حاکم بر متقاضيان پناهندگى اشاه نمود و دليل انتخاب شهر وان را براى آغاز اين ماموريت٬ دريافت شکايات متعددى بيان کرد که به سازمان سراسرى رسيده است وبا ارائه نمونه هايى از اين شکايات و ضمنا مشاهدات خود وى٬ مسئول مستقيم آن را به درجه اولى کميسارياي پناهندگان سازمان ملل معرفى نموده و به اجحافات و زورگوئيهايى که UN و دولت ترکيه مشترکا به پناهجويان وارد ميکنند٬ مانند عدم پرداخت کمک هزينه زيستى و مشکلات درمانى و يا عدم اجازه کار و پرداخت مبلغ هنگفتى به دولت ترکيه هر 6 ماه به بهانه تجديد اجازه اقامت و پول خاک از پناهجويان فاقد درآمد ميگيرند که عواقب اسفبار اجتماعى براى اکثريت آنا در بر داشته است٬ و به نمونه هايى از آنان اشاره نموده و صريحا گفته شد٬ که براي مثال مسئوليت تن فروشي يک پناهجوي زن به عهده آنهاست و در ادامه به زن و کودک پناهجويى اشاره نمود٬ که در زباله دانها در جستجوي لقمه ناني بودند.
مسئول UN اعلام کرد که نقش آنان حفاظت از پناهندگان ميباشد٬ اما قدرت حفاظت و حمايت کافي را ندارند زيرا نه پليس دارند٬ نه پول و نه درآمد! علاوه بر آن کسر بودجه هم دارند.
آقاي رولاند شيلينگ اظهار داشت که شايد از منظر ريز نگري و نمونه هاي آماري کوچک کاري انجام نگرفته است٬ اما در سطح جهاني UN فعاليت هاي چشمگيري را انجام داده است. با توجه به شرايط کنوني محافظت و سرويس دهي فقط براي پناهندگان است و
پناهجويان شامل اين خدمات نمي شوند. شايد معني پناهنده از ديد UN و ديدگاه ديگران متفاوت باشد و اين باعث بروز برخي اعتراضات و يا اشکالات گردد. ما کاملا مطلع هستيم که انتظار چقدر سخت و طاقت فرساست و پناهجويان در چه شرايط سختي هستند و چه فشارهاي مالي بر آنها وارد مي گردد. همچنين آگاهيم که کار کردن براي خارجي ها سخت هست زيرا زبان آن کشور را نمي دانند و مهارت کافي ندارند.
مينو هميلى و وحيد مهاجردر پاسخ به اين اظهارات بر قدرت جهانى UN و اتوريته اين سازمان در سطح بين المللى اشاره نمودند و خاطر نشان کردند که مادام مصمم باشند ميتوانند اتوريته خود را اعمال بکنند. ضمنا برنا امن بودن ايران تاکيد کردند و اظهار داشتند که به نظر ما هرکس از آن شرايط نا امن فرار ميکند بايد با پناهندگيش موافقت شود. با نشان دادن عکسهاي جديد اعدام و جنايت رژيم در مشهد و مهاباد گفتند سختگيريها و ردي هاي شما بيمورد است و يوان بايد از فراريان اين جهنم حمايت کند. مسولين به درصد قبوليها و کمک هاي مالي اشاره کردند و هيت با نشان دادن آمار دقيق اعلام کرد که اين آمار واقعي نيست و فقط درصد ناچيزي از پناهندگان قبول و درصد کمي کمک مالي دريافت ميکنند٬ و همچنين به زمان طولاني جوابها اشاره کردند و گفته شد در تدارک بهبود و تسريع آن هستند. در ضمن به مخالفت UN با ازدواج پناهندگان قبولي با غير قبولي اشاره شد و به درصد بالاى رديها که مسئولان UN صريحا اذعان کردند که گاهأ به ناحق افرادى را رد کرده اند٬ و در اين رابطه از ما خواستند پناهجويان را قبل از مراحل استيناف و رد نهائى٬ راهنمايي کنيم!
بدنبال اظهار نظر مقامات UN٬ مينو هميلى به عنوان مسئول کمپين کيس موسوم به" شمال عراق" بطور مفصل به بحث در مورد اين کيس پرداخت و مقامات اين سازمان را متوجه عمق مسئله و اجحاف حاشا ناپذيرى که به اين انسانهاى شريف ميشود٬ نمود.
مسئولين UN گفت که اين افراد قبولى ما را دارند و اساسا مشکل اين کيس دولت ترکيه ميباشد که نگران اين است که ممکن است با انتقال اين تعداد ٦٠٠٠ نفر ديگر به اين کشور بيايند و ضمنا بخاطر کشور ثالث بودن ترکيه به آنان خروجى نميدهد. مقامات UN گفتند که ميدانند که بالغ بر ٧٥ درصد اين افراد در کشور سوئد فاميل و بستگان نزديک دارند و گفتند که در حال حاضر با مقامات دولت ترکيه در حال مذاکره بر سر توافق در مورد کيس موسوم به شمال عراق ميباشند. در ضمن گفتند که در تدارک اعزام بيماران اين کيس ويژه به کشورهاى اروپايى ميباشند که در پاسخ به سه کيس از اين بيماران اشاره شد که با توجه به اينکه مصاحبه کشورهاى پناهنده پذير هم شده اند٬ هنوز جهت اعزام آنان اقدام عملى نشده و کماکان در انتظار بسر ميبرند و از اين شرايط بشدت رنج ميبرند.
در مرحله پايان نشست٬ مينو هميلى به مشکل همجنسگرايان در ايران اشاه کرد و از سخنگو و دبير کمسيون حقوق بشر سازمان همجنسگرايان ايراني "آرشام پارسي" که همراه هيئت در نشست حضور داشت خواست که توضيحات بيشترى را در اين زمينه بدهند. ايشان در صحبتهاى کوتاهى به محدوديتهايى که حتى در ترکيه باعث آزار و اذيت همجنسگرايان در دوران پناهندگى شان ميشود٬ اشاره نمود که اساسا ريشه در وجود فرهنگ مذهبى در جامعه دارد. آرشام پارسى در پايان چند کيس معين را که حقانيت آنان کاملا محرض ميباشد و از جانب اين سازمان رد شده اند٬ جهت بررسى و بازبينى و قبولاندن آنان٬ به مقامات UN تحويل دادند.
در خاتمه از طرف هيئت چند کيس اضطراري همراه با مدارک به مسئولين UN ارائه شد و از آنان خواستار بررسى مجدد و قبولى شدند. مسئولين UN متعهد شدند که در چند هفته آينده در رابطه با کل مسائل مطرح شده ترتيب اثر خواهند داد.
شايان توجه است که "مرکز قربانيان شکنجه" در کانادا، "سازمان مبارزه با فقر کانادا" وهمچنين سازمان "عفو بين الملل دفتر کانادا" طى نامه هايى مينو هميلى را بعنوان فعال حقوق بشرو پناهندگى معرفى و از سازمانها و نهادهاى مربوطه خواسته بودند که نهايت همکارى را با مسئول هيئت مذاکره داشته باشند. سازمان سراسرى پناهندگان ايرانى يکبار ديگر تاکيد ميکند که در دفاع از حرمت و ارزشهاى انسانى کليه پناهجويان ايرانى در هر نقطه اين جهان که باشند سرسختانه مبارزه خواهند کرد و در مورد کيس موسوم به شمال عراق متعهد ميشود که تمام تلاش خود را براى به سرانجام رساندن اين کيس بکار خواهد انداخت و کوتاه نخواهند آمد و در صدد كارهاى ديگر نيز خواهند بود.
زنده باد نيروى اتحاد و تشکل ما دبيرخانه سازمان سراسرى پناهندگان ايرانى ١٢ اوت ٢٠٠٥
|