کاترينا و  دنياي نابرابريها

جمال کمانگر

 

jkamangar@yahoo.com

 

سر تيتر بولتن ملي وضع هوا در  آمريکا در 28 آگوست يک روز قبل از فاجعه چنين بود."توفان کاترينا يکي از قويترين تندبادهاي دريايي با شدت و تواني غير قابل پيش بيني خواهد بود".و دراعلام خطر قبل از حادثه آمده بود"اکثر مناطق طوفان زده  براي هفته ها و شايد بيشتر غير قابل زندگي کردن است."حتي يک هفته قبل در رسانه هاي خبري آمريکا وزش توفان پيش بيني شده بود.

اما آيا ميشد جلو اين همه مرگ و مير  مردم را گرفت؟ چرا ثروتمندترين کشور جهان در مقابل اين بلاي طبيعي چنين لاقيد پاسخ داد.آيا نجات جان هزاران نفر غير ممکن بود؟ در حالي که امروز پليس بعد از يک هفته از طوفان  خانه به خانه در حال خارج کردن مردم از خانه هايشان است. آيا با همين قدرتي که الان در خانه هاي مردم را مي زنند، روز قبل از فاجعه نميتوانستند اين کار را بکنند؟؟ا از29 اگوست تا کنون اين سئوال دهها بار تکرار شده است.  بنظر من جواب مثبت است اما در چه نظام و حکومتي ؟ همين سئوالات باعث شده که تحقيقات مستقل در مورد علل تأخير در کمک رساني به مردم انجام شود.؟ نتيجه هرچه باشد.تا کنون يک رسوايي بزرگ نصيب بوش و هيئت حاکمه آمريکا کرده است. سر دمداران آمريکا سريع چرتکه انداختند که رقم بسيار بالايي است.پس ولش کن !

کاترينا  آن روي سکه مهرباني محافظه کاران آمريکا را نشان داد! نشان داد ارزش و حرمت انسان تا کجا است. در جامعه اي که در آن مردم فقير و بيمار به جرم نداشتن وسائل نقليه و پول کافي  در چنيني وضعيت دردناکي به حال خود رها ميشوند. نه تنها جامعه اي انساني نيست بلکه در اوج از خود بيگانگي قرار دارد.مردم فقيري که راهي جز ماندن در خانه هاي خودشان را نداشتند در نتيجه هزاران نفرشانشان قرباني شدند.

 توفان "کاترينا" بيش از يک ميليون آواره  و هزاران نفر کشته بجا گذاشته است.جدا از  اينکه مردم متحمل ميلياردها دلار خسارت مالي شده اند.400هزار شغل هم در نتيجه توفان از بين رفته است.سطح باکتريهاي براي سلامتي تا 10برابر خطرناکتر از حالت عادي اعلام.شد. نيو اورلان نه سومالي است نه اندونزي نه بنگلادش اين شهري است در قلب ابرقدرت جهان قرار دارد.هم سيستم هشدار دهنده "سونامي" دارد و هم امکانش را داشتند اگر ميخواستند که مردم را از مهلکه نجات دهند. اين منطقه چند متر زير سطح دريا قرار دارد.و در رديف اول براي بلاياي طبيعي قرار دارد.نظام بوروکراتيک  حاکم بعد از يک هفته تازه در صدد تخليه و کمک رساني جدي به  مردم بر آمده است! يک شهروند نيو اورلان در پاسخ به اين کار گفت:" چرا قبل از "کاترينا" اين کار را نکردند".يک جسد بعد از 5 روز همچنان روي بزرگاه راه داخل شهر به حال خود رها شده است.در جواب خبرنگاري يک افسر پليس گفت:" نميدانم ولي ميبايست تا بحال بر ميداشتند" اينها گوشه اي کوچکي از فاجعه است که تحت پوشش دوربينهاي مونيتور شده  قرار گرفت!

نيو ارلان آينه تمام نماي نظامي است که اساسش نه خوشبختي انسانها بلکه ميزان صاحب بودن در ثروت است.براي دولت آمريکا خرج بر دار بود اگر از کشته شدن هزاران نفر جلو گيري ميکرد.اگر حالا هم تازه مجبور شده با تاخير يک هفته اي اقدام کند از عمق فاجعه و آبرو ريزي بود که در سطح جهان دامن رهبران آمريکا را گرفته است.اما براي مردم فقيري که دست بر قضا همه هم رنگين پوست هستند چرا بايد پول  خرج کنند خودشان بروند با "کارتينا" مقابله کنند! جامعه قرار نيست هيچ نقشي داشته باشد! وقتي که شهردار نيو اورلان در کانالهاي خبري ظاهر شد و در خواست کمک کرد و با گفتن اين جمله "اين يک فاجعه ملي است چرا کمک نميکنيد" بعد از 5 روز تازه سرمايه دارن سر کيسه هايشان را شل کردند و مقداري کمک به مردم کردند. اين فاجعه اثرات دراز مدتري بر جا خواهد گذاشت نه تنها مدتي طولاني طول مي کشيد تا اين شهر ويران به حالت نرمال قبليش بر گردد بلکه اثرات رواني آن تا سالها باقي خواهد ماند.

اين فاجعه يک بار ديگر عمق  نابرابريها  و بي رحمي سرمايه داري را نشان داد.نشان داد  که ارزش انسان نه به انسان بودنش بلکه به ميزان ثروت و حساب بانکي بستگي دارد.